Foment de la Rumba Catalana
Actualitat> Forcat
Notícies de FORCAT

01/10/2010 Curs de rumba catalana - PERET

Curs de rumba catalana - PERET

 

L'associació Foment de la Rumba Catalana (FORCAT), en estreta col·laboració amb el Conservatori del Liceu, presenta el primer curs d'introducció a la rumba catalana, apadrinat i dirigit per Pere Pubill Calaf "Peret". El curs, adreçat a tothom amb uns coneixement musicals bàsics, és un acostament teòric i pràctic a la realitat sociomusical d'aquest gènere nascut en el sí de les comunitats gitanocatalanes, i comptarà amb la participació dels principals artistes, professors i estudiosos actuals de la rumba catalana.

 

El curs tindrà lloc els dissabtes al matí, entre el 6 de novembre i el 18 de desembre, constarà de sessions pràctiques i teòriques amb un total de 22,5 hores, i costarà 400 euros (350 per a alumnes del Conservatori del Liceu, o socis, sòcies o simpatitzants de FORCAT).

 

 

INSCRIPCIONS:

Centre Professional de Música Liceu. Plaça Urquinaona 11, Barcelona.
Telf.: 932111062 / e-mail: laula@conservatori-liceu.es / www.conservatori-liceu.es


Data límit d'inscripció: 30 d'octubre

 

FULL D'INSCRIPCIÓ:

Versió PDF (imprimiu-lo, ompliu-lo a mà i feu-lo arribar físicament o escanejat al Conservatori del Liceu)

Versió Plantilla de Word (ompliu-lo des del Microsoft Office Word 2007, guardeu els canvis, i feu-lo arribar imprès o com a arxiu adjunt al Conservatori del Liceu)

 

 

INFORMACIÓ:

http://www.forcat.org/catala/noticies/Curs-de-rumba-catalana-PERET.html
info@forcat.org


=============


Presentació:


El curs d'introducció a la rumba catalana és un acostament a la realitat sociomusical d'aquest gènere nascut en el sí de les comunitats gitanocatalanes. En un total de 22,5 hores lectives s’ofereix una panoràmica variada i general del gènere, la seva història, els seus protagonistes, el seu context social i cultural, i les seves diverses expressions musicals, tot acostant els participants a la pràctica musical de la rumba a través d'un instrument (guitarra, percussió, baix o piano) o del ball.

Per primera vegada en més de 5 dècades d'història pública del gènere, apareix una oferta formativa d'aquestes característiques, que combina sessions teòriques, instrumentals i de conjunt rumbero. Els coneixements teòrics i els pràctics es complementen mútuament en un curs impartit pels principals artistes, professors i estudiosos actuals del gènere.


Destinataris. Requisits:
- Inquietud i curiositat per la rumba catalana com a fenomen sociomusical.
- Nocions mínimes i bàsiques de coneixements musicals (oïda habituada a l’audició musical i a la distinció general d’instruments; sentit del ritme escoltat i practicat; capacitats mínimes d’expressió musical a través de la veu, del cos o d’algun instrument; nocions bàsiques de llenguatge musical).
- Coneixements bàsics d’algun dels següents instruments: guitarra clàssica o flamenca, baix, percussió (preferiblement bongo i caixó/caixa), piano/teclats. El curs no és una iniciació als instruments esmentats sinó que acosta els i les alumnes a les tècniques i patrons específics de la rumba catalana. A les persones que optin per l'itinerari de ball no se'ls requerirà coneixements mínims de cap instrument però sí capacitats bàsiques d'expressió corporal, coordinació psicomotriu, sentit del ritme i oïda musical mínima.
Curs presencial i d'assistència obligatòria.


Objectius:
- Conèixer els aspectes bàsics del fenomen sociomusical de la rumba catalana (orígens, història, artistes, característiques musicològiques, substrat sociològic i antropològic) i obtenir-ne una visió panoràmica.
- Familiaritzar-se amb les sonoritats rumberes i associar-hi el repertori i els artistes més coneguts.
- Obtenir les claus per identificar les peces musicals rumberes a partir dels seus trets característics.
- Aproximar-se i establir contacte directe amb els principals artistes històrics i actuals del gènere.
- Conèixer i aplicar les tècniques interpretatives bàsiques del gènere amb algun dels seus instruments més habituals.
- Reflexionar sobre la dimensió social de la rumba catalana i sobre el seu valor cultural i patrimonial.


Metodologia:
- Complementarietat de sessions teòriques i sessions pràctiques.
- Sessions teòriques: mètodes clàssics combinats amb formats innovadors i participatius; ús de suports com l'àudio, el vídeo o la fotografia; audició i identificació de peces o fragments musicals.
- Sessions pràctiques (instrument i combo): en grups reduïts, proximitat dels professors o professores; èmfasi en els mecanismes d’aprenentatge més habituals en la rumba i en els rumberos clàssics (oïda, imitació i interpretació col·lectiva), en combinació amb mètodes més formals (notació i partitura, tècnica estandaritzada, pràctica individual).
- Sessions híbrides (conversa amb Peret, i master class de combo): acostament i intercanvi amb els principals artistes del gènere.
- Professors de procedències i formacions diferents: artistes rumberos de renom, experts professors de música, i estudiosos diversos (col·leccionistes, antropòlegs, musicòlegs...).


Continguts:
El curs es divideix tres mòduls:
- Teòric (6 sessions de 90 minuts): història, musicologia, context social, protagonistes, discografia, present i futur de la rumba catalana. Inclou una conversa oberta amb Pere Pubill Calaf “Peret”.
- Instrumental (4 sessions de 90 minuts): classes d'estil aplicat a l'instrument. Patrons i tècniques associades a la rumba catalana. A optar entre els itineraris de guitarra, percussió, baix, piano i ball*. El cant no té itinerari propi però serà un complement formatiu optatiu.
- Conjunt instrumental (5 sessions de 90 minuts)*: 1 master class, i 4 sessions de combo per interpretar en grup peces clàssiques i estàndars de la rumba.
* Itinerari de ball: 7 sessions “instrumentals” i 1 sessió de conjunt instrumental.Durada del curs: 22,5 hores lectives
Dates i horaris del curs:
Dissabtes 6, 13, 20 i 27 de novembre, i 4 de desembre. 10:00-13:30 (2 sessions amb pausa inclosa)
Divendres 10 de desembre. 20:00-21:30 (1 sessió)
Dissabtes 11 i 18 de desembre. 10:00-13:30 (2 sessions amb pausa inclosa)

Lloc de les sessions:
Centre Professional de Música Liceu. Plaça Urquinaona 11, Barcelona.
L1 i L4 – Urquinaona / , Renfe i FFCC – Plaça Catalunya.

Preus: 400,00 euros *
(Socis, sòcies i simpatitzants de FORCAT / Alumnes del Conservatori del Liceu: 350,00 euros *)
* El preu de la matrícula no inclou l’instrument, que cada alumne s’haurà de proporcionar, a excepció dels que escullin l’itinerari de piano.


Inscripcions i matrícula:
Centre Professional de Música Liceu. Plaça Urquinaona 11, Barcelona.
Telf.: 932111062 / e-mail: laula@conservatori-liceu.es / www.conservatori-liceu.es


Data límit d'inscripció: 30 d'octubre

Les places són limitades.
Els i les alumnes de l'Aula de Música Moderna i Jazz del Conservatori del Liceu podran cursar aquest curs com un workshop del seu currículum.
L'Associació FORCAT i el Conservatori del Liceu es reserven el dret de cancel·lar el curs si no es cobreix un mínim de places per donar-hi viabilitat.Més informació a:
http://www.forcat.org/catala/noticies/Curs-de-rumba-catalana-PERET.html
info@forcat.org


Organitza: Associació Foment de la Rumba Catalana

Col·labora: Aula de Música Moderna i Jazz del Conservatori del Liceu

Amb el suport de: Ajuntament de Barcelona - Institut de Cultura de Barcelona


Recomanen: Rumba Club / Calarumba.com / ventilador music / Santa Rumba / Achilifunk / Musikgoal / Sant Gaudenci / Rumba Tunning / Neocalorrismo / Audiokat / Yochano


 

 

Notícies de FORCAT | FORCAT als mitjans | Actes i activitats | Actualitat rumbera
Foment de la Rumba Catalana | info_a@forcat.org
manteniment web: WEBfine
Les fotografies d'lex Carmona apareixen per cortesia de l'autor | alexcarmona.smugmug.com