Foment de la Rumba Catalana
Associació> Forcat
Associació

L’associació Foment de la Rumba Catalana (FORCAT) és una entitat sense afany de lucre que treballa per a la promoció i el reconeixement de la rumba catalana en les seves diverses expressions musicals i socials. FORCAT aplega artistes, investigadors, aficionats, promotors i d’altres persones vinculades a la rumba catalana i/o a l’univers social on s’ubica aquest gènere musical. L’entitat vol esdevenir un referent associatiu en el seu àmbit, aglutinant els diversos sectors implicats en aquest fenomen sociomusical, compartint experiències i coordinant esforços en favor de la seva consolidació i projecció.

 

La rumba catalana és un gènere musical nascut al segle XX en el si de les comunitats gitanes catalanes, que habiten les principals localitats de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i la meitat sud de França. Aquesta creació genuïna és fruit d’una peculiar fusió entre la tradició flamenca gitana i els influxos musicals procedents d’Amèrica, i es va donar a conèixer a mitjans del segle XX protagonitzant una espectacular eclosió pública i comercial que l’ha convertida en una de les produccions culturals catalanes amb més projecció internacional. Artistes com Peret, el Pescadilla i Chacho, i més tard Los Amaya, Rumba Tres, Chango, Gato Pérez, Gypsy Kings o Los Manolos, són les cares visibles d’un estil musical que ha arribat als nostres dies amb salut de ferro i que és actualment reivindicat i practicat tant per gitanos com per paios.

 

Des de FORCAT entenem que la rumba catalana és part irrenunciable del patrimoni cultural català i vetllem pel seu reconeixement social i institucional, promovent que sigui declarada música popular i tradicional catalana. A més d’aquesta fita simbòlica, FORCAT també té com a objectius el reconeixement de les figures artístiques rumberes, la presència de la rumba als principals escenaris del país, la projecció internacional del gènere, la promoció dels artistes emergents, la creació de materials pedagògics i el foment de la investigació.

 

Tot plegat es plasma en una demanda immediata i palpable, la Casa de la Rumba, un equipament des d’on s’irradiïn aquestes iniciatives i que esdevingui un punt de referència per a la rumba com a fenomen sociomusical.

 

L’associació FORCAT està oberta a totes les persones que comparteixin el nostre projecte comú per a la promoció i el reconeixement de la rumba catalana. Per això, us convidem a participar en les nostres activitats i iniciatives, alhora que us animem a sumar-vos a l’entitat. Per a qualsevol consulta, proposta o suggeriment, podeu contactar-nos a info@forcat.org o consultar regularment el nostre web www.forcat.org

 

 

D'on venim | On anem | Funcionament | Qui som | Projectes
Diada de la Rumba
Print24
Foment de la Rumba Catalana | info_a@forcat.org
manteniment web: WEBfine
Les fotografies d'Àlex Carmona apareixen per cortesia de l'autor | alexcarmona.smugmug.com